Süt, ayran, yoğurt, tereyağı, kaymak ve peynir çeşitleriyle uzun yıllar hafızalarda iz bırakan Yörsan, Matlı güvencesiyle tekrar tüketicisiyle buluşmaya hazırlanıyor. 1964 yılından beri sütün en lezzetli hâllerini sofralara getiren Yörsan’ın Susurluk’taki tesisleri, 2022 yılından beri Matlı Şirketler Grubu bünyesinde yer alıyor. Günlük 1.500 ton çiğ süt işleme kapasitesiyle Türkiye’nin ilk 5 üreticisinden biri olan tesiste Matlı, Yörsan’ın gelenekselleşen tatlarına sadık kalarak yenilediği ürünlerini tekrardan market raflarına taşıyor.
Yörsan, 1984’te Türkiye’nin ilk beyaz peynir fabrikasını faaliyete geçirmesinden sonra ilklere imza atmaya devam etti. Türkiye’nin ilk kaymaklı tava yoğurdunu ve ev tipi yoğurdunu satışa sunan marka yine Yörsan oldu. Yörsan, süt ve süt ürünleri kategorisinde 200’e yakın ürün çeşidi ve yöresel tatlarıyla en sevilen markalardan biri oldu.
Yörsan’ın gelenekten geleceğe uzanan birikimini, tarım ve hayvancılık alanındaki 60 yıla yakın tecrübesiyle birleştiren Matlı, ürünlerinin lezzet garantisini sütün kaynağından sağlıyor. Türkiye’nin 1 numaralı yem üreticisi konumunda olan Matlı, doğru beslemeyle verimli ve kaliteli süt üretimi için bünyesindeki Ömer Matlı Akademi ile yenilikçi çalışmalar da yürütüyor. Hayvan yemlerinin kalitesini daha topraktayken sağlayan Matlı, kurduğu iş birliğiyle yemlerde kullanılan mısır tohumunu üretiyor, lisanslı depolama faaliyetleriyle nitelikli ham madde temin ediyor.
Topraktan başlayan yolculuğunu Yörsan tesislerini satın alarak süt ve süt ürünleri imalatıyla sofralara taşıyan Matlı, kendi ürettiği bitkisel yemlerle beslenen sağım ineklerinden elde ettiği kaliteli sütü Yörsan tesislerinde geleneksel yöntemler konusunda uzman ellerde şekillendirerek benzersiz lezzetlere dönüştürüyor.
Protein kaynağı süt ve yumurta üretimindeki tecrübesini farklı yatırımlarla destekleyerek tüketicinin protein ihtiyacını karşılamada birinci tercihi olmayı hedefliyor.
Matlı Şirketler Grubu
Yem üretiminde Türkiye’deki 9 fabrikası ile birinci sırada olan, yumurta üretiminde ise Karacabey’deki 785.000 adet civciv ve 2.150.000 adet tavuk kapasitesiyle Türkiye’nin ilk 5 üreticisinden biri olan Matlı, 2010 yılından beri perakende sektöründe yer alıyor. 2023 yılı itibarıyla Akhisar’ın dünyaya açılan en büyük markalarından biri olan Keskinoğlu Tavukçuluk firmasını da bünyesine katmasıyla birlikte beyaz et üretimine de adım attı. Türkiye’nin ilk ve tek tam entegre tavukçuluk kuruluşu olan Keskinoğlu, 10 farklı lokasyonda toplamda 104 adet kümeste üretim faaliyetlerini sürdürüyor. Akhisar’daki Avrupa standartları sertifikalı 3 farklı tam entegre yumurta işleme tesisinde günlük 3 milyon adedin üzerinde yumurta ve 400 bin adet piliç eti işleme kapasitesi ile 170 farklı çeşit ürüne sahip Keskinoğlu, ileri işlem tesisinde yılda 30 bin ton üretim yapıyor. Yılda 95 milyon adet etlik piliç üretiyor, 2,5 milyon adet yarka yetiştiriyor. Tesiste, ayrıca pastörize olarak tam otomatik makinelerde işlenen yumurtaları isteğe göre ak, sarı ve bütün olmak üzere piyasaya sunuyor. Keskinoğlu’nun butik alt markası olarak 2005 yılında üretilmeye başlanan Ravika zeytinyağı, 12.800 m² açık alan 3.495 m²’lik kapalı alan üzerine kurulu tesiste, günlük 30 ton kapasiteyle üretiliyor.
19 şirketi, 16 markası, 1 Ar-Ge Merkezi, 10 binden fazla tedarikçisi, 6 bini aşkın çalışanı ve 81 ilde 1000’e yakın bayisiyle ülkemizin 7 bölgesinde faaliyetlerini sürdüren Matlı, yem üretiminde Proyem şirketiyle İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 117. sırada yer alıyor. Yem üretimi için son yatırımını Diyarbakır’a yapan Matlı, 10. yem fabrikasını ise Niğde’de açmaya hazırlanıyor. Tesislerinde kurulu 15,2 MW gücündeki güneş enerji sistemleri (GES) sayesinde, yılda 25.320.893 kWh enerji üretip, enerji ihtiyacının %20’sini temiz enerjiyle karşılıyor.
Grup içinde yer alan Matlı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş., çiftçinin üretmiş olduğu ürünlerin sınıf ve derecelerinin yetkili sınıflandırıcılar tarafından saptanmasını sağlayan yapısı ile Türkiye’deki en büyük 6. şirketi olarak faaliyet gösteriyor. 6 bölgede toplamda 404 bin ton depolama kapasitesine sahip olan şirket; şube açılışları ve kapasite artırımlarıyla büyümesine devam ediyor.
Türkiye’nin en büyük entegre besi işletmelerinden birini de bünyesinde barındıran Matlı, 30 bin baş besi sığırı kapasitesi olan Bandırma’daki besi çiftliğiyle birlikte Yenişehir ve Trakya’daki bin başlık süt çiftliklerinde kaliteli süt ve süt ürünleri için bilinçli hayvancılık uygulamaları yapıyor.
Bağyurdu meyve ve tarım ürünleri şirketiyle ihracata yönelik ürünler geliştirmek üzere üzüm, erik ve kiraz üretiminde iyi tarım uygulamaları yapıyor. Agroglobal Tarım Ürünleri Dış Ticaret A.Ş., zamanında ve standart ürün temini için Matlı’nın yurt içi ve yurt dışı ticari operasyonlarını yürütüyor ve yetiştiriciye; gübre, tohum, tamamlayıcı yemler üretiyor. Evcil hayvanlar için üreticiden direkt temin ettiği ve kalitesinden emin olduğu ham maddeden kedi-köpek mamaları imal ediyor.
Üreticilerden tedarikçilere kadar zamanında ve kaliteli ürün sevkiyatı yapmak için lojistik ve soğuk hava depoculuğu alanlarında yaptığı yatırımlara ek olarak Konya’daki Yeşil-Beyaz akaryakıt tesisiyle üreticilerin ve tedarikçilerin maliyetlerini düşürecek operasyonları da yönetiyor. İzmir Aliağa Bağyurdu OSB yatırımıyla sanayi alanında da altyapı çalışmaları yapıyor.
2006’dan beri Ömer Matlı Akademi bünyesinde verimli süt üretimi için hayvan bakımı, beslemesi ve sağlığı alanlarında araştırma ve eğitim faaliyetlerini yürütüyor. 2023’te Matlı Süt bünyesinde kurduğu Ar-Ge Merkezi’nde yeni ürünler geliştiriyor.
Kadın üreticileri doğru teçhizat ve yöntemlerle temiz ve verimli süt üretimi için bilgilendiriyor ve kadınların girişimci olmalarını destekliyor. Eğitime önem veren ve Ömer Matlı İlköğretim Okulu, Ulviye Matlı Fen Lisesi’ni kuran Matlı; Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde tarım alanında eğitim gören öğrencilere staj, burs ve istihdam imkânı sağlıyor.
Yörsan
Yörsan’ın temelleri 1964 yılında Yörükler Gıda Limited Şirketi’nin kurulması ile atıldı. 1979 yılında Susurluk’ta bir mandıranın alımıyla beraber 1984’te inşa edilen süt ürünleri fabrikasının faaliyete geçmesiyle, Yörsan A.Ş. kuruldu. Geleneksel peynir çeşitlerini sevenler ve yöresel tatlardan vazgeçemeyenler için geliştirdiği ürünlerle tüketicileri buluşturan Yörsan, Türkiye’nin dört bir yanındaki güçlü satış ağıyla lezzet tutkunlarına ulaştı. Geniş ürün yelpazesinin yanı sıra, peynir sektöründe ürün bazında en çok çeşide sahip olan firma unvanını elinde bulunduran Yörsan, yurt içindeki pazar payının yanı sıra, yurt dışına da büyük çapta ihracatlar gerçekleştirdi. Dünya markası olmayı hedefleyen Yörsan, süt ve süt ürünleri sektöründe Amerika, Japonya, Kuzey Kıbrıs, Irak ve Azerbaycan dâhil olmak üzere 20’den fazla ülkeye ihracat yaptı. Ticari geleneği 1908 yılına dayanan Yörsan, kurulduğu günden bugüne, sağlıklı ve hijyenik üretim koşullarıyla tüketicilerine kaliteli ve lezzetli ürünler sunmayı ilke edindi. Türkiye’de üretilen süt ve süt ürünleri geleneğinin sürekliliğini sağlamak, dünyaya tanıtmak ve sahip olunan bu kültür mirasına sahip çıkmak Yörsan’ın başlıca şirket politikası ve misyonu oldu.